Witaj na forum TF2.com.pl
Jeżeli jesteś nowy, pamiętaj, by przeczytać poradnik dla nowicjuszy.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z wyszukiwarki i TF2 Wiki.

Kopia zapasowa gry / backup

Baza poradników dla graczy tworzona przez naszych forumowiczów.
Regulamin działu
W tym dziale zamieszczamy tylko gotowe poradniki.

Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez adriano66 » 12 czerwca 2010, o 19:01

Jako, że część nowych użyszkodników nie wie jak zarchiwizować gry na steamie, zrobiłem mini-instrukcję jak to zrobić.

Potrzebujesz przeinstalować grę? Chcesz ją zainstalować na innym komputerze, ale nie chcesz pobierać zbędnie kilku GB danych.
Dzięki funkcji "backup" na steamie - nie musisz.
Całość ogranicza się do klikania na przycisk NEXT.
Aby zrobić kopię zapasową:
  • Włączamy swoją listę gier / "bibliotekę"
  • Klikamy Prawym Przyciskiem Myszy na grę i wybieramy Zrób kopię zapasową gry / Backup Game Files
    backup.png
  • W okienku które się pojawi zaznaczamy gry które chcemy zarchiwizować.
    backup01.png
  • Wybieramy lokalizację oraz wielkość części na jakie podzielona zostanie tworzona "kopia zapasowa" w celu dopasowania rozmiarów do nośnika na który możemy później nagrać backup (CD / DVD / rozmiar użytkownika)
    backup02.png

    backup03.png
  • Klikamy na ostatni przycisk NEXT / Dalej.
    backup04.png
  • W wybranej lokalizacji stworzona zostanie "kopia zapasowa" z gotowym instalatorem.
  • Gotową zarchiwizowaną grę możemy później sobie nagrać na jakiś nośnik i schować.
W ten sposób możecie zarchiwizować każdą grę którą macie na koncie.
Należy pamiętać, że archiwizowane są tylko pliki gry. Wszelkie modyfikacje utawień / HUD, oraz pobrane mapy zapisywane są w katalogu:
Kod: Zaznacz cały
D:\Steam\steamapps\common\Nazwa gry

np.

Pobrane mapy:
Kod: Zaznacz cały
D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\download\maps


Pliki konfiguracyjne i inne mody gracza:
Kod: Zaznacz cały
D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\custom\{NAZWA MODA}\{mody i różne dodane przez gracza pliki konfiguracyjne gry}


Screenshoty z gry:
Kod: Zaznacz cały
D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\screenshots


Grę przywracamy otwierają kopię zapasową z menu steam
Obrazek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 24 stycznia 2014, o 23:35 przez adriano66, łącznie edytowano 3 razy
Powód: aktualizacja lokalizacji plików po steam pipe
Avatar użytkownika
adriano66
Kierownik do spraw mało ważnych
 
Posty: 6515
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, o 12:40
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez laress » 12 czerwca 2010, o 20:21

Wreszcie skończy się spam na ten temat.

Good Job :).
Obrazek
Avatar użytkownika
laress
 
Posty: 452
Dołączył(a): 3 maja 2008, o 22:16
Lokalizacja: Włocławek

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez Piaer » 1 września 2010, o 00:44

Czy update'y rowniez sie archwizuja?
Piaer
 
Posty: 25
Dołączył(a): 21 sierpnia 2010, o 19:44

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez Chojny » 1 września 2010, o 08:10

Tak znakiznaki
Obrazek
Avatar użytkownika
Chojny
Darczyńca
 
Posty: 1384
Dołączył(a): 30 marca 2008, o 13:52
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez adriano66 » 1 września 2010, o 10:32

Piaer napisał(a):Czy update'y rowniez sie archwizuja?


W innym wypadku byłoby to bezużyteczne ;)
Avatar użytkownika
adriano66
Kierownik do spraw mało ważnych
 
Posty: 6515
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, o 12:40
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez Schmidtek » 9 sierpnia 2011, o 15:44

Mam takie pytanie. Czy nie będę miał żadnych problemów, jeśli kolega zainstaluje sobie tfa z backupa, którego zrobiłem? Bo kolega ma problemy z pobraniem ze steama.
This sandwich is a spy
Schmidtek
 
Posty: 68
Dołączył(a): 1 września 2010, o 12:08

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez Behemoth » 9 sierpnia 2011, o 16:20

Nie będzie miał kłopotów, bo backup to tylko gołe pliki gry.
Avatar użytkownika
Behemoth
Administracja Pickupów
 
Posty: 778
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 14:41
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez Schmidtek » 9 sierpnia 2011, o 17:14

Dzięki za pomoc.
This sandwich is a spy
Schmidtek
 
Posty: 68
Dołączył(a): 1 września 2010, o 12:08

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez PerPanAleks » 27 września 2011, o 00:17

Nie wiem czy to zauważyliście, ale np u mnie wolniej zczytuje z dysku/pendraiva czy plyty. niż pobiera... testowałem na 2 kompach...

Z płyty 2 godz instalacji.... z neta 35-55 min....
6,4 MB/s (~50Mb/s) Pobierania ze steam-a :D
http://www.iv.pl/images/52987762633152010845.jpg
PerPanAleks
 
Posty: 8
Dołączył(a): 16 września 2011, o 23:29

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez adriano66 » 27 września 2011, o 11:01

czas na wymianę sprzętu/ defragmentację dysku/pendrive
Avatar użytkownika
adriano66
Kierownik do spraw mało ważnych
 
Posty: 6515
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, o 12:40
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez PerPanAleks » 27 września 2011, o 15:22

adriano66 napisał(a):czas na wymianę sprzętu/ defragmentację dysku/pendrive


Nie wydaje mi sie... to chyba jakis bug steama... bo skoro pobieram takiego tf2 z prędkością 6.3MB/s (czyli zapisuje na twardzielu z takową prędkością...) a z twardziela na twardziela 3-4 razy wolniej....
6,4 MB/s (~50Mb/s) Pobierania ze steam-a :D
http://www.iv.pl/images/52987762633152010845.jpg
PerPanAleks
 
Posty: 8
Dołączył(a): 16 września 2011, o 23:29

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez Rezi » 30 stycznia 2012, o 18:56

Dziękuje stary jesteś zaje*&%$#.
Dzięki tobie nie muszę pobierać od nowa TF2 na nowym kompie!
Rezi
 
Posty: 1
Dołączył(a): 30 stycznia 2012, o 18:50

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez vandal454 » 24 stycznia 2014, o 16:11

A ja mam pytanie jak już zrobiłem backup to jak mam go zainstalować na 2 kompie ? Mam tylko takie pliki: 440_depotcache_1.csd itp. Nie ma żadnego instalatora .exe itp.
Avatar użytkownika
vandal454
 
Posty: 56
Dołączył(a): 23 grudnia 2008, o 01:39

Re: Kopia zapasowa gry / backup

Postprzez adriano66 » 24 stycznia 2014, o 16:21

Może zmienił się format backupów.
Stare kopie zapasowe wyglądały mniej więcej tak
backup.jpg

Tak samo wyglądała też płyta z OrangeBoxem

edit:
Nowe backupy przywraca się z menu steam
backup_restore.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
adriano66
Kierownik do spraw mało ważnych
 
Posty: 6515
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, o 12:40
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Poradniki do Team Fortress 2

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron